Skoči na glavno vsebino

Zima bleda, starka je snega nasula,
drevje v bele čevlje zopet je obula.
Z belo je preprogo travnik pogrnila,
a veseli potok ves leden molči …

Tako smo si prepevali v vrtcu in bili zelo veseli, ko nas je zima obdarila z bogato pošiljko snega, saj sneg nudi otrokom veliko veselja in ustvarjalnosti. Otroci so se sankali, tekali, opazovali stopinje v snegu, po njem risali, izdelovali snežene može in samoroge, se kepali, delali angelčke ter se spoznavali različne posledice – mokra oblačila, mrzle roke, spolzka cestišča, ledena tla – ter počeli še veliko drugih zabavnih in poučnih stvari.  Mesec januarja smo zaključili ob prijetnem druženju s starši in otroki, kjer smo si v ptujskem Mestnem gledališču ogledali predstavo Tai in Mala Čarovnica .

Ker pa v vrtcu namenimo veliko pozornosti odnosu ljudi do narave in živali, smo v goste povabili lovce Lovske družine Žetale, da nam predstavijo svoje delo in naloge. Lovca sta nam najprej povedala, kako so oblečeni, in predstavila stvari, ki jih uporabljajo pri svojem delu, kar je otroke še posebej pritegnilo. S seboj sta prinesla nagačene živali, ki so si jih otroci lahko pobliže ogledali, jih tipali in božali, kar jih je zelo navdušilo, saj veliko otrok teh živali še nikoli ni videlo od blizu. Povedala sta nam, da njihova naloga ni samo streljanje živali, temveč tudi skrb zanje, njihovo varovanje in hranjenje. S pomočjo posnetka sta nam pokazala lovsko krmišče in povedala, kako lovci skrbijo za živali pozimi. Otroci so jima postavili številna zanimiva vprašanja, na katera sta lovca predano in z veseljem odgovorila. Skupaj smo preživeli prijeten in zanimiv dopoldan. 

Kaj hitro pa je na naša vrata potrkal mesec februar in z njim pust, eden izmed veselejših, bolj norčavih in pomembnejših ljudskih praznikov, kar jih poznamo. V pustnem času so v našem vrtcu potekale številne pustne dejavnosti. Izdelovali smo pustne maske, okrasili vrtec, se učili in prepevali pustne pesmi, obiskali so nas kurenti. Tudi tokrat smo povabili v goste posebnega gosta, in sicer lokalnega mojstra v izdelovanju mask, ki se imenujejo krampusi, gospoda Mihaela Kosa, ki je hkrati očeta našega Jakoba. Predstavil nam je, kako poteka izdelovanje pustne maske krampus vse od začetka do končnega produkta. Otroci so si lahko masko krampusa tudi pobliže ogledali, jo potipali, najbolj pogumni pa so si jo tudi nadeli na glavo. V soboto, 18. 2. 2023, pa so se otroci s svojimi starši in z vzgojiteljicami udeležili pustne povorke po Žetalah, kjer ni manjkalo veselja, dobre volje in pustne razigranosti. V pustnem vzdušju in z rajanjem smo nadaljevali vse do pustnega torka, ko smo se še zadnjič letos našemljeni odpravili po žetalskih »ulicah«, obiskali župana in občinsko upravo ter pomahali pustnim norčijam v pozdrav.  

Dostopnost