Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši!

V vrtcu so se ponovno pojavile vodene koze ali norice. Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen je razširjena po vsem svetu, pojavlja se skozi vse leto, v večjem številu pa v zimsko-spomladanskem času. Velika večina obolelih so otroci, pri katerih bolezen običajno poteka blago, težji potek pa je pogostejši pri starejših in pri bolnikih z imunsko pomanjkljivostjo.

Potek bolezni

Bolezen povzroča virus noric, ki se prenaša s kužnimi kapljicami, po zraku in z neposrednim stikom.     90 % dovzetnih oseb zboli v stiku z bolnikom. Dovolj je že prepih skozi vrata sobe, v kateri se nahaja bolnik, in zrak v sosednjem prostoru je že okužen. Od okužbe do pojava bolezenskih znakov mine običajno 10–20 dni. Bolniki so kužni z izločki žrela dva dneva pred začetkom izpuščaja in še pet dni potem, ko se iz vseh mehurčkov razvijejo kraste. V telo dovzetnega gostitelja virus vstopi skozi dihala in očesne veznice. Virus uničijo detergenti, suh zrak in 70-odstotni alkohol. Po preboleli okužbi ostaja virus v hrbtenjači v mirujoči obliki, ponovno obolenje pa poteka v obliki herpes zostra ali pasavca s skupinami mehurčastih izpuščajev v poteku enega živca.

Otrokom skušamo pomagati z lajšanjem srbenja in zdravili proti vročini. Protivirusna zdravila uporabljamo le pri starejših od 12 let in osebah z imunsko pomanjkljivostjo. S prhanjem z mlačno vodo večkrat dnevno omilimo srbenje in preprečujemo bakterijske okužbe kože. Kopanje v kadi odsvetujemo. Nohti naj bodo čisti in pristriženi, majhnim otrokom pa lahko zaščitimo roke kar z rokavicami. Izpuščajev ne mažemo, ker je okužba pod mazili verjetnejša. Zaradi izpuščajev v ustih naj bolnik uživa ohlajene pijače in mehko hrano brez močnih začimb.

Vključitev otroka v vrtec: Otrok pride ponovno v vrtec, ko ni več svežih mehurčkov in se vsi mehurčki posušijo.

Dostopnost